Ağaç Gündemi Roportaj

Ağaç Gündemi Roportaj

Türkiye’de ağaç işleme makine sektörünün yükselen yıldızı RTD MAKİNA firma sahibi Sayın Tolga Dalgıran ile çok özel röportaj

Ağaç işleme makine sektöründe faaliyet gösteren ve Türkiyenin her alanında makinaları bulunan,kalitesiyle kendisinden sürekli söz ettiren RTD Makinayı ziyaret ettik. Tolga bey ile yaptığımız bu hoş sohbeti yazı dizimizde okuyabilirsiniz.

Tolga Bey merhabalar,öncelikle bu sıcak karşılamanız için çok teşekkür ederim.

RTD Makina sektöründe,ülkemizin gerçekten önemli firmalarından biri oldu.Türkiyenin bir çok ilinde makinalarınız var. Memnun bir müşteri kitleniz var.

Bize biraz kendinizden ve firmanızdan bahsedermisiniz?

Merhabalar. Öncelikle hoş geldiniz. Ziyaretinizden dolayı Ağaç Platformu yöneticilerine ayrıca teşekkür ederim.
Biz RTD Mak. San. olarak önceliğimiz ağaç işleme makinaları olmak üzere, aslında müşteri talepleri doğrultusunda özel makina imalatı yapan bir firmayız. Ben ve ağabeyim Tuncay DALGIRAN firmanın kurucularıyız. Esasında çok eski bir firma olmasak da, daha önceki iş hayatımız sebebi ile tabiri caizse işin mutfağından, çıraklıktan yetişip, bu bilgileri eğitim ve tecrübelerle taçlandırıp bu oluşumu kurmaya karar verdik. RTD Mak. San. olarak bizler önce kaliteli üretim ve kaliteli hizmet anlayışını benimseyerek çıktığımız bu yolda, sizinde takdir ettiğiniz gibi sektörde kısa sürede kendimize bir yer edindik ve bu yerin sorumluluğunun farkında olarak üretimimizi şekillendirip yön veriyoruz.

Kereste sektörünün olmazsa olmazı ağaç işleme makinaları. Her geçen günde talep artıyor diye düşünüyorum.Katılırmısınız?

 Kısmen söylediğinize katılabilirim. Özellikle son 2 yıldır ağaç sektöründe bir büyüme olduğunu düşünüyor ve gözlemliyorum. Buna bağlı olarak sektörün, makina ihtiyacı ve talebi artıyor. Artan kereste/ tomruk fiyatları da göz önüne alınacak olursa, imalatı hızlandırıp daha düşük maaliyetle daha kaliteli ve hızlı üretim yapmak iş yeri sahipleri ve yöneticileri için olmazsa olmazların arasına girmeye başladı. Bizde makina imalatçıları olarak, sektörün bu talebine elimizden geldiği kadar cevap vermeye gayret ediyoruz. Öte yandan takdir edersiniz ki sektörün artık kapatılması güç bir kalifiye eleman açığı oluşmaya başladı. Bu açığı biz, teknolojik makinalar ile hissettirmeme gayretindeyiz.

Pandemi ve döviz dalgalanmaları firmanızı ne yönde etkiledi?

Pandemi süresince, imalatta ve makina talebinde beklemediğimiz bir yoğunluk oluştu. Dönem dönem piyasanın tedirginliklerinden dolayı duraksamalar olsada, genel itibari ile firmamızda bir yoğunluk olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Fakat pandeminin etkilerinin azalması ile birlikte gelen döviz kurlarındaki artış, imalat sektörüne şüphesiz ciddi zararlar verdi. Günlük, hatta dönem dönem saatlik değişen ham madde fiyatları bizimde ürünlerimizi fiyatlandırma konusunda zorluk çekmemize sebep oldu ve kârlılık oranlarımızda ciddi azalmalar meydana getirdi. Bu olay diğer sektör ortaklarımızı olduğu gibi bizi de olumsuz etkiledi diyebiliriz.

Klasik sorumuz, Rekabet Sorunu yaşıyor musunuz?

Aslında bu soruya ticari hayatımda çok sık karşılaşmaya başladım. Sanırım bunun sebebi, hırslı ve kararlı bir ticaret yönetiyor olmam. Her firma gibi dönem dönem bizimde ticari kaygılarımız olsa da, biz RTD Mak. San. olarak misyonumuzu önce markalaşma üzerine kurduğumuz için kalitemizden kesinlikle ödün vermiyoruz. İnanıyoruz ki, kalite her zaman bir adım önde olmayı hak ediyor. Zamanı geldiğinde de kaliteli ürünün olması gerektiği değeri gördüğünü biliyoruz. Bu sebepten firma olarak sektördeki firmalar ile rekabet etmekten çok olumlu ve kaliteli işleri, başarıları takdir ediyoruz. Kaliteli ürün üreten bu sektördeki bütün makina üreticilerinin pazar kaygısı yaşamadığını düşünüyor ve görüyorum. Haksız rekabet denilecek derecede dönen fiyatlar için ise o firmaların bundan bir kaç sene sonra sektörde olamayacağını üzülerek de olsa düşünüyorum. Bu çerçevede son kullanıcıya düşen görev kalite performans değerlendirmesini uzun dönemli düşünmeleri olduğunu düşünmekteyim.

Geçen yıla nazaran bu yıl piyasaların normale döneceğine inanıyormusunuz?

2022 yılı bana göre 2021 yılından ticari anlamda daha zorlu bir üretim yılı olacak. Tabi ki bu üretimin duracağı anlamına gelmez fakat imalat yapmak her geçen gün daha da güç hale geliyor. Firmamızın ürünlerini direk müşteriye sunan ve sık sık müşteri ziyaretlerinde bulunan birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, alım gücü fiyat artışları sebebiyle oldukça düştü. Gün geçtikçe de düşmeye devam ediyor. Ama inanıyorum ki sektör olarak, her bir firmanın kendi sorumluluk alanında elini taşın altına koymasıyla bu zorlu süreci en hafif şekilde atlatabiliriz. Bizde kendimize düşen görev olarak düşündüğümüz, kaliteli ürün ama mümkün olacağı kadar uygun fiyat politikası ile sektör üreticilerimizin yükünü bir nebze azaltma hayalindeyiz. Bunu, makina imalatı yapan sektörümüzdeki diğer firmaların kampanyaları ile de görmekte ve takdir etmekteyiz.

Eklemek istedikleriniz?

Tekrardan nazik ziyaretiniz ve bizlere de söz hakkı tanıdığınız için sizlere teşekkür ederim. Ülkemizi ve imalat gücümüzü yurt içi ve yurt dışında temsil etmekten gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. Tüm sektör arkadaşlarıma hayırlı, bol bereketli kazançlar dilerim. Teşekkür ederim.

Bu güzel sohbet için çok teşekkür ederiz Tolga Bey,muhabbetle kalın..

 

..
botão whatsapp